Moleculair Waterstof

Moleculair waterstof (d.w.z. H2-gas) krijgt veel aandacht van academische onderzoekers, en artsen vanwege zijn therapeutische eigenschappen.

Een van de eerste publicaties over waterstof als medisch gas was in 1975, door Dole en collega’s van Baylor University en Texas A&M.
Ze rapporteerden in het tijdschrift Science dat hyperbare (8 atm) waterstoftherapie effectief was in het verminderen van melanoomtumoren bij muizen.

De belangstelling voor waterstoftherapie begon echter pas recentelijk na 2007, toen werd aangetoond dat toediening van waterstofgas via inhalatie (bij niveaus onder de ontvlambaarheidsgrens van 4,6%) of inname van een waterige oplossing die opgeloste waterstof bevat, ook therapeutische effecten zou kunnen hebben.
biologische effecten .
De
ze bevindingen suggereren dat waterstof onmiddellijke medische en klinische toepassingen heeft.

Hoe werkt Moleculair Waterstof ?

Waterstof werkt als een selectieve anti-oxidant.Waterstof gaat oxidatieve stress tegen door ‘vrije radicalen’ uit te schakelen.
Vrije radicalen zijn verbindingen die een elektron missen.
Ze zijn op te vatten als een soort piraten die dat ‘stelen’ uit celwanden, uit DNA-materiaal enz. terugpakken door het te ‘stelen’ uit celwanden, uit DNA-materiaal etc. effectief richten deze ‘Diefjes ‘ schade aan.

We noemen deze schade: oxidatieve stress. Oxidatie is dus ‘roestvorming’ die  zich nesteld ons lichaam.
Als deze vorming op grote schaal gebeurt, ontstaat dit in ziekte en veroudering.
Echter niet alle oxidatieve stress is slecht voor ons.
Er zijn ook vrije radicalen die hebben een functie 
Een v
oorbeeld hiervan is stikstofmonoxide (NO).
Dit heeft een verwijdende werking op de bloedvaten, die de bloeddoorstroming  bevorderen en de bloeddruk verlagen.

Waterstof een intelligent molecuul……

Het bijzondere van waterstof is dat het onderscheid maakt tussen schadelijke en nuttige vrije radicalen.
Om die reden zeggen we dat het een selectieve anti-oxidant werking heeft.
Dit betekent dat het uitsluitend die ‘vrije radicalen’ neutraliseert die schade berokkenen aan DNA, RNA, celwanden en andere vitale structuren in ons lichaam.

Hoe veilig is waterstof (H2) ?

Waterstof is mogelijk het aller veiligste middel of ‘medicijn’ wat we kennen. Dit heeft te maken met de grootte en het gewicht van waterstof moleculen.
Het atoomgewicht van waterstof is het aller laagste van alle ons bekende stoffen.
En het molecuul H2 is zo klein dat het niet alleen heel gemakkelijk wordt opgenomen, maar ook even moeiteloos het lichaam ‘uitzweeft’ als de verzadiging van weefsels en organen wordt bereikt.
Je kunt waterstof dus niet over doseren! Dat maakt het zeer veilig.

De Amerikaanse FDA, (Food and Drug Administration) heeft het gebruik van H2 goedgekeurd.
Zelfs tijdens de zwangerschap en voor kinderen!
Inmiddels zijn er vele honderden wetenschappelijke publicaties over waterstof waaruit blijkt dat waterstof tot nu toe geen enkele negatieve bijwerking heeft.
Dat is vrij uitzonderlijk.

Samenvatting:

De biologische beschikbaarheid (het komt overal in het lichaam), het uitzonderlijke veiligheidsprofiel, de goedkope grondstof (water) en de therapeutische werking als selectieve antioxidant maken waterstof tot een veelbelovend middel voor mens en dier.
Zowel om ziekten te voorkomen, veroudering te vertragen, als ook genezingsprocessen voor heel verschillende aandoeningen te bevorderen.
Waterstof is bij uitstek een reparatie en regeneratie middel en dat is in een stressvolle en toxische omgeving van groot belang voor het behoud van onze vitaliteit.

Praktische toepassing Waterstof

Hoe neem je waterstof in ?

  1. Inhaleren: Waterstof is een gas en kan worden ingeademd. Daarvoor heb je een waterstof inhalator nodig. (Hydrogen inhaler).
    Dit apparaat splitst water in waterstof en zuurstof. Dit gasmengsel adem je in door een neuscanule (ook wel neusbril genoemd).
    De verhouding is twee delen waterstof op één deel zuurstof.
    Dit kan meerdere keren per dag worden gedaan gedurende 30 á 60 minuten.
  2. Drinken van water dat is verrijkt met waterstof. Daarvoor zijn drinkbekers in de handel die bestaan uit een beker gedeelte dat wordt geschroefd op een kleine waterstof generator.
    De beker wordt gevuld met water en de generator wordt aangezet. Na ongeveer 5 minuten heb je dan een portie water van ongeveer een kwart liter waarin waterstofgas is opgelost.
    Het is dan wel belangrijk om dit direct op te drinken, aangezien anders het waterstofgas “ontsnapt”.

 

Wat kun je verwachten van het gebruik van waterstof?

Ook al zijn er mensen die direct effecten ervaren (mentale scherpte, meer focus, verdwijnen van zoetbehoefte, meer energie etc.) is het gebruik van waterstof zeker geen ‘quick fix’.
Hoe kan het dat wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het drinken of inhaleren van waterstof in 170 !! ziekte modellen (bij mens en dier) een gunstige werking heeft en geen enkel negatief effect?

De verklaring hiervoor moet gezocht worden in de zeer basale werking van waterstof.
Het werkt als selectieve antioxidant en het werkt ontstekingsremmend. We weten nu immers dat bij vrijwel alle chronische degeneratieve ziekten, oxidatieve stress en een verhoogde ontstekingsneiging een belangrijke rol spelen.

Het exacte werkingsmechanisme van waterstof is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat waterstof bepaalde signaalstoffen in ons lichaam reguleert.
Voorbeeld is het boodschapper molecuul NRF2, waarvan de activiteit wordt gestimuleerd door waterstof.
Gevolg hiervan is dat de productie van de meest belangrijke antioxidanten zoals Glutathion, SOD en Catalase wordt verhoogd.
Dus waterstof zelf lijkt geen belangrijke antioxidant maar het werkt meer indirect door via ‘opdrachten’ het antioxidant systeem in mens en dier te stimuleren.